Veido odos tipai: kaip nustatyti savo odos tipą?

Siekiant veiksmingai ir tinkamai puoselėti savo veido odą ir užtikrinti jos nepriekaištingą sveikatą bei išvaizdą, pirmas svarbiausias žingsnis yra nustatyti veido odos tipą. Išsiaiškinus savo veido odos tipą, lengviau suprasti, ko reikia odai, ir pasirinkti tinkamas jos priežiūros priemones, užtikrinančias sveiką, švytinčią ir gražią odą.

Dažnai moterys yra linkusios daug dėmesio, laiko ir pinigų skirti tinkamų makiažo priemonių paieškai, pamiršdamos apie pačią odos priežiūrą. Ne mažiau retesni ir tokie atvejai, kai investuojama į kokybiškas ir brangiai kainuojančias odos priežiūros priemones, neatsižvelgiant į savo odos tipą. Tačiau jei tinkamai nepasirūpinsime savo veido oda ir nežinosime koks yra jos tipas, jokios makiažo priemonės ir odai nepritaikyti priežiūros produktai nepadės pasiekti norimo rezultato.

Net jei naudojate visus odos priežiūrai paprastai reikalingus produktus – pradedant odos valymo priemonėmis ir baigiant veido odos kremais, kartais pakanka ir vieno netinkamai pasirinkto produkto, kad jūsų odos priežiūra pasidarytų neveiksminga. Pavyzdžiui, naudojant per daug šiurkščias odos priežiūros priemones, net jei oda yra labai riebi, galite savo odą paskatinti gaminti dar daugiau riebalų, o jei jūsų oda yra sausa ir naudojate per tirštas ar per sunkias drėkinamąsias priemones, galite sumažinti natūralią riebalų gamybą, todėl oda taps dar sausesnė. Todėl pasirinkę odos priežiūros priemones pagal savo odos tipą, galite apsaugoti odą nuo neigiamų reakcijų ir kitų šalutinių poveikių.

Kiekvieno iš mūsų oda yra unikali, tačiau yra nustatyti keli pagrindiniai veido odos tipai – riebi, sausa, mišri, jautri ir normali oda – kurie gali padėti pasirinkti tinkamas odos priežiūros priemones. Tačiau ne visada lengva iš karto nustatyti savo odos tipą. Abejojant dėl savo veido odos tipo, sunku pasirinkti reikiamas veido odos priežiūros priemones ir tinkamai koreguoti jos priežiūrą. Jei vis dar nežinote savo veido odos tipo, pasistengsime padėti jums tai padaryti.

5 pagrindiniai odos tipai

  • Riebi oda. Riebiai odai yra būdinga padidėjusi sebumo (natūralūs odos riebalai) gamyba, todėl ji paprastai atrodo blizganti ir riebi, nes gamina per daug riebalų. Tai ypač gerai matoma veido T zonoje – kaktos, nosies ir smakro srityse. Be to, riebiai odai būdingos išsiplėtusios poros, spuogų protrūkiai ir dėl spuogų atsiradusios dėmelės.
  • Sausa oda. Sausoje odoje, kuri paprastai būna pilkšvo atspalvio, nėra pakankamai riebalų, todėl tai yra riebiai odai priešingas odos tipas. Dėl didelio sausumo oda gali trūkinėti, būna šiurkšti, pleiskanoja, ji gali būti niežtinti ir sudirginta. Turintys sausą odą dažnai jaučia jos tempimą, nes odai trūksta elastingumo, joje lengviau formuojasi raukšlės. Tačiau svarbu nesumaišyti sausos odos su dehidratuota oda, nes dehidratacija yra vandens trūkumas, kuris gali būti būdingas bet kurio tipo odai.
  • Jautri oda. Jautrios odos požymiai yra sausumas, paraudimas, deginimo pojūtis, niežulys ir diskomfortas dėl įvairių išorinių dirgiklių poveikio. Tokie išoriniai dirgikliai gali būti neigiami aplinkos veiksniai, o taip pat ir odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje pasitaiko alergines reakcijas sukeliančių ir odą dirginančių medžiagų. Odos jautrumo laipsnis minėtiems pašaliniams veiksniams gali skirtis ir kai kuriais atvejais jautrumas yra tik jaučiamas, o ne matomas. Be to, nors jautri oda ir yra atskiras odos tipas, riebi, sausa ir normali oda taip pat kartu gali būti ir jautri.
  • Mišri oda. Mišriam odos tipui priskiriama oda, kuriai būdingi du arba daugiau skiriamųjų požymių, tarp kurių pagrindiniai yra riebumas ir sausumas. Paprastai mišrią odą turinčių žmonių veido T zona (kakta, nosis, smakras) būna riebi, o skruostų oda sausa arba normali.
  • Normali oda. Normali oda yra gerai subalansuota, t.y. nei riebi, nei sausa, nesusidurianti su reguliariomis odos problemomis, kaip antai odos bėrimas, tempimas, pleiskanojimas, paraudimai ir kt. Normali oda turi lygią tekstūrą, daug rečiau būna jautri, o odos poros dažniausiai būna mažos.

Kaip sužinoti savo odos tipą

Jau susipažinote su odos tipų bendrais apibūdinimais, tačiau jums vis tiek kyla sunkumų bandant suprasti, koks yra jūsų veido odos tipas? Be abejo, visada galima (ir rekomenduojama) apsilankyti pas profesionalų dermatologą, kuris tiksliai nustatytų jūsų odos tipą, tačiau odos tipą galima nustatyti ir namų sąlygomis. Vieni geriausių būdų tai padaryti yra švarios odos stebėjimas ir sugeriamųjų servetėlių veidui naudojimas.

Švarios odos stebėjimas

Šis namuose lengvai atliekamas veido odos nustatymo metodas gali padėti labai greitai išsiaiškinti, kokia yra jūsų oda paprasčiausiai stebint, kas vyksta su oda po jos valymo.

Kruopščiai nuplaukite veido odą švelniu prausikliu, pvz., švelniomis ir odos nedirginančiomis prausimosi putomis, kurios puikiai tinka visiems odos tipams. Tuomet odą švelniai nusausinkite ir nenaudokite jokių kitų odos priežiūros priemonių ar makiažo.

Praėjus 30 minučių apžiūrėkite, kaip atrodo jūsų oda (kakta, nosis, skruostai ir smakras), t.y., ar ji neblizga. Praėjus dar 30 min. įvertinkite, kaip oda jaučiasi – ar nėra išsausėjusi. Gal atsirado nedidelis odos tempimas mimikos metu ir ypač šypsantis? Galbūt veidas tapo riebus ir blizga? O gal T zona pradėjo blizgėti, o likusi veido dalis atrodo matinė?

  • Jūsų oda riebi, jei: ant kaktos, nosies ir skruostų pastebėjote daugiau riebumo ir blizgesio.
  • Jūsų oda sausa, jei: oda tapo išsausėjusi, juntamas tempimas (ypač šypsantis), diskomfortas ar pastebimas pleiskanojimas.
  • Jūsų oda jautri, jei: odą šiek tiek niežti, juntamas dirginimas, matomas paraudimas arba ji atrodo uždegiminė.
  • Jūsų oda mišri, jei: veido T zona blizga (yra riebi), o likusi veido dalis yra matinė (sausa).
  • Jūsų oda normali, jei: oda jaučiasi puikiai ir yra tinkamai sudrėkinta, ji nėra riebi, nepleiskanoja, nėra paraudusi ir jos spalva nepakitusi.

Sugeriamųjų servetėlių veidui naudojimas

Sugeriamųjų servetėlių veidui naudojimo metodas yra dar greitesnis ir paprastesnis būdas  nustatyti savo veido odos tipą namų sąlygomis. Tačiau šį metodą geriausia pasitelkti vidurdienį arba vakare, kadangi jei per greitai po odos valymo atliksite šį testą, rezultatas gali būti ne visiškai tikslus.

Sugeriamąją servetėlę švelniai prispauskite prie įvairių veido vietų, o tuomet ją palaikykite prieš šviesą, tokiu būdu pamatant ir sugertas riebalų žymes.

  • Jūsų oda riebi, jei: ant servetėlės visose veido odos srityse matyti daugybė riebalų dėmių.
  • Jūsų oda sausa, jei: ant servetėlės yra labai mažai riebalų arba jų visai nėra.
  • Jūsų oda jautri, jei: odą šiek tiek niežti arba įvairiose odos vietose matyti rausvas atspalvis.
  • Jūsų oda mišri, jei: ant servetėlės riebalų dėmės matomos tik veido T zonoje - ties kakta, nosimi ir smakru.
  • Jūsų oda normali, jei: ant servetėlės visose veido srityse matyti tik labai nedidelis riebalų kiekis.

Ar odos tipas gali pasikeisti?

Nustatyti savo odos tipą labai svarbu, tačiau reikia žinoti, kad laikui bėgant jis kartais gali pasikeisti. Vis dėlto tai neįvyksta savaime. Odos tipo pasikeitimui įtakos gali turėti įvairūs veiksniai, tarp kurių gali būti ir amžius (pvz., paauglystėje dažnai oda būna riebi, o vyresniame amžiuje – sausesnė), gyvenamoji aplinka (pvz., intensyvus šildymas arba oro kondicionavimas gali išsausinti odą), hormonų pokyčiai (nėštumo metu, per menstruacijų ciklą ar kt.), klimato sąlygos (karštas oras ir drėgmė dažnai lemia odos riebumą, o šaltas ir sausas oras – odos sausumą), mityba, įvairios sveikatos problemos ir daugelis kitų veiksnių.

Pabaigai

Jau supratote, kad kiekvienas veido odos tipas yra skirtingas ir reikalauja nevienodų odos priežiūros priemonių. Todėl labai svarbu nustatyti savo odos tipą ir suprasti pagrindinius jos poreikius, pasirenkant ir naudojant tinkamus odos priežiūros produktus, kurie padeda odai išlikti optimaliai sudrėkintai, elastingai, sveikai, gražiai ir apsaugotai nuo įvairių neigiamų aplinkos veiksnių.

Jei norite pagalbos lengviau nustatant savo veido odos tipą, galite atlikti mūsų siūlomą virtualų odos testą, o kai žinosite, kokio tipo yra jūsų oda, bus lengviau išsirinkti tinkamas veido priežiūros priemones pagal odos tipą.